Луфтханза стачка пилоти условия заплати пенсии

Няма сделка между пилотите и ръководството на Луфтханза

Полетите ще бъдат възстановени в неделя

Профсъюзът на пилотите отхвърли и последното предложение на ръководството на „Луфтханза“ за разрешаване на спора със заплащанията. Това пише немският ежедневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Въпреки това протестните действия ще бъдат преустановени в неделя.

Авиокомпанията отправи към пилотите си предложение за сключване на нова сделка, с която да се прекрати тридневната стачка. Заради нея до момента са отменени близо 3 000 полета, засегнати са над 300 000 пътници. Авиопревозвачът отчита загуби от по 10 млн. евро на ден. Това е и 14-тият поред протест на пилотите на компанията от април 2014 г. досега.

Луфтханза стачка пилоти условия заплати пенсии

Заплати, бонуси, обезщетения

За да разреши дългогодишния спор със служителите си, авиокомпанията обяви, че би могла да предложи на пилотите си повишение от 2,4% на заплатите за тази година.  В сделката бе включено и условие, според което пилотите ще могат да получат еднократно обезщетение, в размер на две месечни заплати. Освен това от „Луфтханза” обещаваха да наемат 1000 младши пилоти. Това обаче можеше да бъде постигнато единствено чрез „икономии в други области“, като например намаляване на пенсионните средства.

Луфтханза стачка пилоти условия заплати пенсии

От профсъюза обаче отказаха да приемат нововъведенията под претекст, че те са все едно да „предлагаш все същото старо вино, но с нов етикет“. В отговор „Луфтханза“ заявиха, че не могат да си позволят повече увеличения на заплатите.  Летците обаче заплашиха с нови протести.

- реклама -