59 414 ученици се явяват на националното външно оценяване по математика след седми клас (Обновена)

59 414 ученици се явяват на националното външно оценяване по математика след седми клас

По Вариант 1 ще работят днес седмокласниците на изпита на Националното външно оценяване по математика. Вариантът беше изтеглен от журналиста Зина Соколова от „Аз-буки“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

59 414 ученици се очаква да се явят днес на националното външно оценяване по математика

след седми клас. Изпитът, който ще започне в 9:00 часа, ще се състои в 1665 училища, в които има общо 5430 зали, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитният тест съдържа общо 23 задачи. Толкова бяха като брой и през миналата година.

Промяна обаче има в две от задачите в първата част от теста. В този модул всички 20 задачи през настоящата година ще са с избираем отговор – за разлика от миналата година, когато 18 бяха с избираем, а две – с кратък свободен отговор.

По време на публичния жребий в МОН зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова уточни,

че през тази година няма промяна в броя на задачите. Има разлика в първата част от теста, като там всички 20 задачи ще са с избираем отговор – с четири възможности, от които само един е правилен.

Във втората част от изпита седмокласниците отново ще решават 3 задачи със свободен отговор. „Тези задачи дават възможност на учениците да помислят – да опишат и аргументират отговорите си и да покажат знанията си“, посочи зам.-министър Лазарова.

Тя обясни, че за съставянето на изпитните варианти се подготвя голям набор от задачи,

който преминава през оценяване от експертни комисии, а изпитните варианти се сформират в последния възможен момент. Промяна през настоящата година има и във времетраенето на изпита. Първата част ще продължи общо 75 минути – с 15 минути повече спрямо миналата година. Времето за втората част остава непроменено – общо 90 минути.

Оценките от изпита се изразяват само с количествени показатели – в брой точки, без да се приравняват към оценки.

Максималният брой точки от изпита е 100 т.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

 

- реклама -