Стачката на Луфтханза продължава до четвъртък

Стачката на пилотите в германската авиокомпания „Луфтханза“ доведе до отмяната на повече от 900 полета във вторник, съобщи АФП.

Германският гигант във въздушния транспорт „Луфтханза” съобщи за анулирането на 876 полета в сряда, от които 51 международни.

Във връзка със стачните действия на служителите от авиокомпания „Луфтханза“ за 23 ноември са отменени всички полети до и от летище София.

Стачката на пилотите, която е пряката причина за отмяната, бе удължена до четвъртък. Нискотарифният филиал „Евроуингс”  анулира около 60 полета, предвидени за сряда.

Общо около 100 хиляди са пътниците на „Луфтханза”, които ще бъдат засегнати от промените в разписанията

Осигурени са 2124 връзки, от около 3000 обслужвани от Луфтханза, под чиято шапка са също „Суис” (Swiss), „Аустриан еърлайнс” (Austrian Airlines) и „Брюксел еърлайнс” (Brussels Airlines).

Пилотският синдикат „Кокпит” (Cockpit) призова към 24-часова стачка в сряда, като посочи липсата на увеличение на заплатите от повече от 5 години искайки осъвременяването им със задна дата.

Във вторник вечерта „Кокпит” съобщи, че ще призове към стачка и в четвъртък както при кратките, така и при дългите полети от Германия.

Компанията опита напразно да попречи на социалното движение, но два пъти правосъдието отхвърля аргументите й.

„Луфтханза” обяви, че изучава решенията на съда и е „готова да започне отново преговори във всеки един момент”.

Освен това германските летища в Дюселдорф и Хамбург съобщиха, че са отменили над 60 полета във вторник заради стачка този път на кабинните екипажи на компанията „Евроуингс” (Eurowings).

- реклама -