системно Радан Кънев нов дясна формация, парламент Патриотичен фронт Борисов

ДСБ обвиниха Борисов за политическата криза и призовават да се приеме Бюджет 2017

Кризата в България се дължи на факта, че Бойко Борисов за пореден път постави личните си и партийни интереси над националните. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

На редовното си заседание днес Националното ръководство на Демократи за силна България обсъди задълбочаващата се политическа криза в страната, която продължава вече пета година, както и възможностите за изход от нея.

“В един парламент, който дълго време опозицията беше от няколко души, а всички бяха на трапезата, в момента има 10 опозиции, които се надпреварват една друга в див и опасен популизъм“, каза Кънев и добави, че пример за това е било днешното заседание, на което е обсъден бюджета.

„Подкрепихме Бюджет 2017 г., въпреки сериозните експертни възражения, защото е по-добре България да влезе в следващата година с бюджет, отколкото без. Особено по темата за модернизацията на армията. Настояваме бюджетът да не бъде променян между първо и второ четене“, заяви лидерът на ДСБ.

Кънев призова да не превръщаме бюджета в част от предизборната кампания за очакваните предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ДСБ допусна, че най-вероятно той ще бъде променен или актуализиран от следващото правителство и следващо мнозинство. „Отговорното решение е той да бъде приет сега, както е представен от отиващото си правителство“, каза той.

Радан Кънев призова за сериозен диалог между всички политически партии по отношение на проведения референдум

„Ако по отношение на бюджета шампионите по популизъм са БСП и т.нар. патриотите, то по отношение на референдума са сегашните управляващи от ГЕРБ. Естествено е, че след така проведеният референдум мажоритарният елемент трябва да бъде засилен“, каза лидерът на ДСБ.

Той коментира и партийното финансиране. Според него трябва да има ограничаване на държавното партийно финансиране, след като това е волята на голямото мнозинство от българските избиратели.

„Трябва да е ясно, че нито със субсидия от 1 лев, или както предлагат във вихъра на популизма ГЕРБ с нула лева на глас може да се поддържа некорумпирана политическа система“, каза Кънев и припомни, че ГЕРБ от субсидии имат 25 милиона лева по сметка. „Връх на популизма е с 25 млн. лева по сметка да призоваваш другите партии да са без пари“, заяви Кънев.

- реклама -