48 деца в сливенска детска градина с хранително отравяне

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са диагностицирани с хранително отравяне. Едно от тях е на системи в болницата, но към момента състоянието му е стабилно, каза  директорът на детската градина Надежда Стоянова. От РЗИ са взели проба на персонала и натривки от повърхностите в кухнята, в която се приготвя храната. Децата са консумирали сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите деца съм симптоми са били в групите при 5- и 6-годишните. В понеделник и вторник са обявени за неприсъствени по възможност на родителите.

Във вторник ще излязат резултатите от РЗИ.

Директорката на детската градина разказа, че първоначално си е помислила, че състоянието на децата е предизвикано от вирус. „Започнаха да отпадат по-големите деца – на пет и шест години, впоследствие започнаха и четиригодишните. През целия ден днес Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция бяха в градината, взеха необходимите проби и от кухненския блок, натривки от помощния персонал“, каза още Стоянова.

Детската градина ще работи в понеделник,

но кухненският бокс ще остане затворен.  Храната за децата ще бъде приготвена в друга детска градина и донесена в еднократни опаковки. Храната в детската градина се приготвя на място, хранителните продукти са от фирми доставчици, избрани с обществена поръчка, каза още директорът на детското заведение.

- реклама -