Сирия и Русия- горещи теми в третия дебат на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп

Войната в Сирия и политиката спрямо Русия бяха горещите теми в третия и последен дебат между кандидатите за Биелия дом Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Равносметката: Клинтън печели и третия дебат

Хилари Клинтън спечели и третия дебат. Според анкeтата на Си Ен Ен Клинтън води Тръмп с 52% на 39%.

В едно обаче милиардерът има завидно предимство – в статистиката на медията по отношение на агресивност в изказа по време на дебата – там Тръмп печели с 64% пред 23% за Клинтън.

 Двамата кандидати се изправиха един срещу, друг без да си стиснат ръцете и дори не размениха погледи. Отношението между тях по време на целия дебат бе подчертано студено. За разлика от предишните дебати, този път Тръмп успя до един момент да запази самообладание и да се изказва сравнително умерено. Той започна да си изпуска нервите, в момента, в който стана въпрос за политиката на САЩ спрямо Русия.

Тръмп обвини Хилари Клинтън за ситуацията в Сирия

Кандидатът на републиканците отправи обвинение към Клинтън, че тя е отговорна за ситуацията в Сирия. Той определи Алепо като „абсолютна катастрофа“ и „пълна трагедия“.

Тръмп изтъкна още, че „Башар Асад е по-добър президент, отколкото Обама или Клинтън някога ще бъдат“.

Кандидатът за президент на демократите заяви, че има намерение да продължи да се опитва да постигне създаването на зона, свободна от полети, в Сирия, ако бъде избрана през ноември. Водещият дебата я апострофира, че Барак Обама е имал същото намерение, но се е отказал, опасявайки се от разпалване на международен военен конфликт. На това Клинтън отговори, че дори и да е така, тя не може да рискува още цивилни жертви в този конфликт, особено жени и деца.

 Отношенията с Русия

Политиката към Русия създаде най-явната конфронтация между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън до момента в третия и заключителен дебат преди президентските избори.

В серия от нападки между двамата кандидати Хилари Клинтън сравни републиканския си опонент с „кукла на конци”.

Забележката беше направена в отговор на изказването на Тръмп, че Путин мрази Клинтън и че ако тя бъде избрана за президент, САЩ ще изпусне „сделката на века”, а именно – съюз с Русия.

Това е така, защото той би предпочел да има кукла на конци за президент на САЩ”, изтъкна Клинтън.

Милиардерът отрече влиянието на руснаците в кампанията си, но не скри желанието си да установи отношения си с Русия на всяка цена и да се възползва от ядрената й сила.

epa05593113 Democratic candidate Hillary Clinton during the final Presidential Debate at the University of Nevada-Las Vegas in Las Vegas, Nevada, USA, 19 October 2016. The debate is the final of three Presidential Debates and one Vice Presidential Debate before the US National Election on 08 November 2016. EPA/GARY HE

Въпросът относно влиянието на Русия в кампанията на републиканците беше повдигнат в резултат на обвинението от страна на Клинтън, че хакерската атака срещу Демократичната партия е дело на руски хакери. За да докаже твърдението си, тя цитира доклади на американското разузнаване, според които руснаците са отговорни за хакерското нападение.

 „Те са предоставили информацията на „Уикилийкс“ относно партията съвсем умишлено, за да може тя да бъде публикувана в интернет“, заяви Клинтън.

Клинтън: Тръмп е опасен човек

Хилари Клинтън обвини своя съперник Тръмп, че е най-опасният човек, който някога се е явявал на президентски избори в САЩ. За нея той не е годен за изпълнение на задълженията като президент на САЩ.

Доналд Тръмп заяви, че не е сигурен, че няма да оспорва резултатите от изборите, както каза по-рано неговият кандидат за вицепрезидент Майкъл Пенс.

 Дебат за икономикта на САЩ

Тръмп обеща, че ако стане президент на САЩ ще преодолее стагнацията на американската икономика и ще спре спада в индустрията.

„В Индия растежът е с 8% на година. В Китай – с 6% на година, а при нас – едва 1%. Това се нарича стагнация на икономиката. Ние не произвеждаме нищо. Ние внасяме стоки от Виетнам, Китай и много други страни. Там се прехвърлят хиляди наши работни места“. След тази констатация Тръмп обеща, ако бъде избран, за поправи кардинално това положение.

 Той подложи на критика Хилари Клинтън за това, че смята да вдигне данъците.

В същото време Хилари Клинтън обеща създаване на повече работни места, без при това да се увеличава държавния дълг. Тя увери, че работата на нейната администрация в случай на изборна победа, ще бъде насочена към „създаване на възможности за малкия бизнес“. В същото време данъците за милионерите ще се увеличат. „Ние ще направим така, че осигурените ще плащат справедлив дял, а корпорациите ще имат по-голям принос за благото на страна, отколкото сега“, каза тя.

- реклама -