Белене

Правителството реши да платим на Русия 1.2 млрд. лева за АЕЦ Белене – ВИДЕО

Правителството реши да плати на руската страна двата руски ядрени реактора, които са на обща стойност около 1 милиард и 200 милиона лева. За целта сумата ще бъде извадена от държавния бюджет и ще се даде на Националната електрическа компания.

Нужно е ратификация на Народното събрание

За да се случи плащането е необходимо искането да бъде разгледано и от депутатите. Ратификацията ще бъде включена за разглеждане още в утрешния пленарен ден.

„С подкрепата на това решение на практика ще решим един от основните проблеми на НЕК, който ние за съжаление наследихме. Ще предоставим помощ от държавния бюджет, с която НЕК да погаси своето задължение по решението на Международния арбитраж във връзка с АЕЦ „Белене“, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Договорът за двата руски реактора е на стойност 1 милиард и 300 милиона лева и подписан е през 2008 година от Тройната коалиция, когато премиер бе Сергей Станишев.

Вижте повече във видеото:

Убийствени лихви

Енергийният министър напомни, че според решението на арбитражния съд, трябва да платим на „Атомстрой“ около 629 000 евро. Ако дългът не се погаси, лихвата за всеки ден забавяне ще бъде 324 000 лева и има риск руската компания да поиска обявяване на НЕК в несъстоятелност.

България има претенции

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че парите не се дават безвъзмездно и се надява НЕК да намери начин за възвръщаемост на отпуснатите средства. Вижте още:

- реклама -