30 сватби в София на огледалната дата 24.02.2024

30 сватби в София на огледалната дата 24.02.2024. Това съобщават за БТА от Столичния дом за радостни обреди. В сравнение с миналогодишната почти огледална дата (23.02.2023 г.) двойките решили да се бракосъчетаят са по-малко – 26.

В интервю за агенцията професорът по психология Маргарита Бакрачева разказва, че

Огледалната дата подсилва емоцията и сигурността в брака.

Огледалото неслучайно продължава да бъде един от най-често използваните символи, посочи психологът. Допълването, двете половини, които могат да се хармонизират. Виждането и приемането на себе си, казва още тя.

По думите на Бакрачева

Хората са устроени да търсят някакви доказателства или нещо, което да гарантира,

че нещата в бъдещето им ще бъдат добре, особено в динамиката на така забързания свят. Като пример за това професорът даде ритуалите, които са се извършвали от хората през годините, вярвайки, че те ще им донесат късмет.

Често хората имат различни вярвания, за да избегнат някаква опасност, като например счупено огледало или да не ни мине черна котка пътя. Търсенето на решение е изконната човешка потребност, каза Бакрачева. Особено когато става въпрос за такава емоция, която на хората им се иска да запазят цял живот и да постигнат някаква гаранция. Това е и основата за избор на огледална дата – нещо, което да носи късмет и да бъде като потвърждение, че нещата ще останат „розови“.

Професорът обясни, че обикновено, когато се заговори за суеверия, хората го разглеждат като нещо негативно, но по думите на Бакрачева суеверията са тази изконна човешка потребност, която търси някаква сигурност.

Хората никога не са можели да контролират природните явления,

точно затова са правели „танц за дъжд“, даде пример професорът.  „Всеки един ритуал и всичко, което е в общото поле на суеверията, има за цел да ни предпази от опасности или да ни донесе късмет“, каза още тя.

В различните държави има различни специфики, подчерта психологът. Има и много глобални суеверия, което още повече показва този стремеж на хората да търсят сигурност. По думите ѝ през последните години на войни, по-чести природните стихии, както и заради финансовите проблеми, хората търсят начин да се успокоят. Суеверията имат негативен елемент само ако станем подвластни на тях, коментира професорът.

- реклама -