асансьори

30% по-скъпа такса за поддръжка на асансьорите у нас

30% по-скъпа такса за поддръжка на асансьорите у нас.

„Има поскъпване на услугата. За последните две години таксите са увеличени с над 30%“, заяви пред БНТ Павел Миланов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му основното увеличение е в последната година и има проблем със събирането на таксите.

„Почти няма случаи на живущи, които да се откажат да ползват асансьори.

При авария обикновено се активира етажната собственост и се преминава към събиране на средства и ремонти“, допълни Павел Миланов.

Според него е много важно да се прави профилактика на асансьорите, за да не се стига до големи ремонти, които са скъпи.

Абонаментните такси за асансьори са смешно ниски в сравнение с всички услуги в България, заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Според него е редно таксата за поддръжка на старите асансьори да е два пъти по-висока.

„Ако допуснем, че в една 8-етажна сграда асансьорът се ползва от 100 човека, абонаментната такса е 80 лв. На места е и по-ниска. В момента асансьорните фирми се опитват да вдигнат таксата с 30%, което прави около 100 лв. Това означава, че на всеки, който ползва асансьора, това би струвало по 1 лев“, каза той.

По думите на Маринков поскъпването на таксата се дължи на инфлацията и съответно на материалите за поддръжка.

„Абонаментните такси са смешно ниски в сравнение с всички услуги в България. След 2-3 години цели зони и цели градове ще останат без асансьорни техници, без фирми, които да поддържат асансьорите. Това е много непривлекателен труд. Над 100 000 са старите асансьори в България с изтекъл срок на експлоатация“, подчерта още той.

Маринков отбеляза, че съгласно Наредбата за безопасна експлоатация не може един асансьорен техник да прави проддръжката. Винаги трябва да бъдат двама.

На двойка асансьори техници преди време са падаха по 40-50 асансьора, сега се падат по повече от 100. От това страда съответно и качеството на тяхната работа“, посочи още председателят на Българската асансьорна асоциация.

- реклама -