Николаево теч газ евакуация човешка намеса

Съмнения за човешка намеса при инцидента в Николаево?

„Съмнявам се, че може би има някаква човешка намеса, но нека компетентните органи да си го кажат”. Това заяви областният управител на Стара Загора Георги Ранов.

Имам определени съмнения за нещо, но нека все пак да се направи проверка”, отбеляза Ранов. Той посочи, че течът е бил от спукана тръба, наложило се е бързо от пожарна безопасност да я запушат, като екипите са били обезопасени със защитни облекла и маски. Николаево теч газ човешка намеса

Струва ми се, че миналата година пак имаше едни събития около този склад, от декември месец и според мен не е нормално, още повече жп и автомобилният път са на около 50 метра от склада, за мен това не са нормални условия. Не е нормално и складът да е в населено място, но си има изисквания”, каза още Ранов.

Той съобщи и че течът бил от софийската фирма „Арда”, която е данъчно-акцизен склад, газово хранилище на пропан-бутан. Ранов каза и че все още няма представител на фирмата, който да е пристигнал на мястото на инцидента, за да може да каже какво е количеството газ, което се съхранява в хранилището. Областният управител е разпоредил да се направи проверка на цистерните в хранилището.

Хронология на инцидента

Около 2.30 ч. се е получил сигнал за възникване на произшествие в Николаево. Били са задействани системите за сигурност. От 3 ч. са започнали и конкретните действия от пожарна безопасност.

Николаево теч газ човешка намеса евакуация

Наистина наложи се да действаме много бързо, тъй като точно в този момент нямаше компетентни органи, които да замерят и да установят конкретната причина. Наложи се да действаме бързо, да евакуираме около 60 души“, съобщи Ранов.

Хората са настанени в спортната зала. Наложило се е и много бързо да бъде спрян тока, както и жп и автомобилния транспорт.

Това бяха мерките, които веднага взехме. Вече всичко е спокойно и нормално. Последните замервания показват, че няма наличие на отровни вещества, които са опасни за здравето на хората”, подчерта областният управител.

Николаево теч газ евакуация човешка намеса

Той поясни, че инспекцията по околна среда все още продължава замерванията.

Припомняме ви, че теч на огромно количество газ наложи евакуацията на жителите на град Николаево, област Стара Загора тази нощ. Течът на синьото гориво от многотонна цистерна, на митнически склад, е в близост до жп гарата, заради което е спрян железопътният транспорт, а също е преустановено и автомобилното движение.

- реклама -