бурки

На плажа в Кан само с бикини и без бурки

Кметът на Кан забрани носенето на бурки на плажовете в града. Мюсюлманките не могат да припарват до пясъчната ивица на Лазурния бряг облечени и в буркини – специален бански, който съгласно нормите на исляма напълно закрива тялото на жената.

„В момент, когато Франция и религиозни обекти се превръщат в цели на терористични атаки, банският костюм в подчертана форма на религиозна принадлежност, може да предизвика нарушения на обществения ред“, гласи разпореждането, цитирано от „Либерасион“.

Всъщност постановлението на кметството в Кан било подписано още на 28 юли, но е останало незабелязано и градската управа се е видяла принудена отново да привлече вниманието на обществеността към забраната.

Security measures after the Nice terror attack

„Забранява се достъпът до плажа на всяко лице в неподходящо облекло, което не съответства на правилата на благоприличието, на принципите на секуларизма и нормите за хигиена и безопасност“, се казва още в документа.

„Либерасион“ окачествява като „оскърбителен аргумент“ твърдението на кметството, че буркините не съответстват на хигиенните норми.

- реклама -