БСП Национален съвет отлагане

БСП няма да реши на 14-ти август за кандидата за президент

 БСП отлага заседанието на Националния съвет за издигане на кандидат за президент

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент.

Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона.

Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им, съобщиха от „Позитано” 20.

Двамата кандидати са Мая Манолова и генерал Румен Радев.

Проблемите пред Мая Манолова

Мая Манолова – на основание чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Ген. Румен Радев

Генерал Румен Радев – на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на досегашния си пост. Процедурата е в ход. Чака се указ на президента.

- реклама -