Обама Клинтън Тръмп ислямска държава

Обама: Конспиративните теории на Тръмп са смехотворни

Да си главнокомандващ е сериозна работа и републиканецът, който иска да я върши не е годен за Овалния кабинет„. Това заяви Барак Обама на редовната среща с журналисти преди лястната си ваканция в Мартас Винярад. Американският президент се присмя на преположението на Доналд Тръмп, че избирателната система може да бъде нагласена и манипулирана.

„Ако г-н Тръмп намеква, че има някаква конспирация срещу него, това е смехотворно и не мисля, че който и да било би приел сериозно такова нещо. Разбира се, че изборите няма да бъдат нагласени, какво значи това?“.

Той призова Тръмп да се държи като президент, тъй като съвсем скоро ще има достъп до поверителна информамия и намекна, че на кандидата на републиканците не може да се вярва относно ядрените кодове на САЩ.

Просто слушайте това, което г-н Тръмп ви казва и направете своята преценка дали се чуствате уверени за способността му да управлява неща като ядрен арсенал„, заяви Обама.

Обама, който иска да гарантира победата на Хилъри Клинтън на изборите през ноември,  обяви, че ако Тръмп победи, той ще изпълни задължението си и ще въведе подобаващо новия президент в длъжност, въпреки неговите критики към милиардера.

Така както повеляват традицията и закона – кандидата на републиканците ще започне да получава квалифицирана информация, така че ако спечели изборите да не започва от нулата по отношение на сигурността„.Обама Тръмп Клинтън Ислямска държава отбрана

Очаква се съвсем скоро и Тръмп и Клинтън да започнат да получават такава информация. Някои критици на Тръмпо обаче, изказаха опасенията, че пословичния му остър език може да изложи на опасност изтичането на секретна информация. От своя страна републиканците твърдят, че Клинтън трябва да бъде отстранена от списъка за получаване на подобен род информация, заради скандала с използването на частен сървър за служебни цели.

Обама за Ислямска държава

Барак Обама обяви, че е има победи срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия, но предупреди, че групировката все още представлява заплаха.

Тъй като  джихадистите губят позиции,  има признаци, че те се изместват към атаки в чужбина.

Има реална възможност единаци или малки групи да извършват нападения, при които биват убити хора – поясни Обама. – Затова нашите разузнавателни служби, правоохранителни органи и военни сили работят денонощно да засекат потенциални атаки, да разкрият хора, които са подложени за промиване на мозъка от ИД„.

Президентът увери, че тези действия се извършват съобразно закона и презумпцията за невиновност.

Обама Тръмп Клинтън Ислямска държава


Обама заяви, че Ислямска държава не са непобедими.

„В действителност, те неизбежно ще бъдат победени“, каза президентът, като прогнозира, че джихадистка група ще загуби своята самопровъзгласила столица Рага  в Сирия, в допълнение към тяхната крепост на Мосул в Ирак. Обама също така заяви, че групировката „не е имала успешна операция в Сирия или Ирак една пълна година“.

„ИДИЛ не може да се защити от Съединените американски щати или от нашите партньори от НАТО“, заяви Обама.

400 млн.долара НЕ са откуп

Президентът на САЩ Барак Обама повтори, че предоставените от Съединените щати 400 млн. долара на Иран по-рано през годината не са откуп за освобождаването на задържани американци, предаде AFP. „Някои от вас може да си припомнят, че ние оповестихме тези плащания през януари. Преди месеци. Те не бяха тайна“, каза той на пресконференция в Пентагона. Той допълни, че САЩ не плащат откупи.

По-рано от Белия дом съобщиха, че плащането е било връщане на пари по ордер на иранските военни от 1970 година, който не е бил изпълнен заради Ислямската революция.

- реклама -