сирийски терористи

Отложиха делото за тримата сирийски терористи

Делото срещу тримата сирийци, обвинени в тероризъм от Специализираната прокуратура бе отложено за септември.

Съдът реши, че трябва да даде време на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим да се запознаят с доказателствата срещу тях. Документите ще трябва да бъдат преведени на арабски език.

Оковани в съда

Тримата обвиняеми бяха доведени в съдебната зала с белезници, а краката им бяха във вериги. Съдията разпореди сирийците незбавно да бъдат освободени от оковите.

Мъжете бяха с прясно избръснати бради, което е и сред основната теза на защитата, че не са терористи. Според изискванията на „Ислямска държава“ бойците й
задължително трябва да бъдат с мюсюлмански външен вид.

Влезли в България на зелено

На 27 юли срещу Абдулхамид, Фади и Ясим беше повдигнато обвинение, че са опитали да преминат през България, за да се присъединят към „Мюсюлмански братя“ и ИДИЛ. В телефоните им били открити ислямиски призиви и снимки, а в разговори тримата си разменяли реплики от типа „Идвам за теб и умирам за теб” и „Само дето в работата има риск забранен в международен мащаб”.

Днес Ясим заяви, че иска разпечатките от телефонните разговори, защото в арабския език имало думи с много значения и част от репликите им били извадени от контекста.

4441168Обвинението

В Специализирания наказателен съд бе внесен обвинителен акт по новосъздадената алинея 7 на чл. 108а от НК за навлизане на територията на Република България на чужди граждани с намеренията да извършат акт на тероризъм срещу друга държава.

От прокуратурата заявиха, че обвиненията са повдигнати след 4 месеца и половина разследване. В рамките на него е установено, че през януари месец тримата мъже са получили статут на бежанци в Германия. След това са решели да се отправят към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации.

- реклама -