Родната къща

Родната къща на Хитлер ще бъде конфискувана

Родната къща на Хитлер ще бъде конфискувана.

Коалиционното правителство на Австрия одобри днес законопроект, позволяващ да бъде конфискувана къщата, в която през 1889 г. се е родил нацисткият лидер Адолф Хитлер, съобщи Би Би Си.

618x412До крутата мярка се стигна след упорити откази на собственичката в Браунау ам Ин, близо до германската граница, да продаде имота.

Страх родната къща на Хитлер да не се превърне в място за поклонение на неонацисти

Мотивите на властите във Виена за конфискацията са къщата да не се превърне в място за поклонение на неонацисти. Те плащаха наем за нея от 1972 г., като в последните години той възлизаше на 4800 евро месечно.

Неонацисти редовно идваха в Браунау през последните години на поклонение пред дома на бившия нацистки диктатор на Германия.

Все още не е ясно как ще се използва занапред триетажната жълта къща. „Тъй като не може да бъде разрушена, тя ще бъде използвана за някаква образователна цел“, каза вицеканцлерът и министър на икономиката Райнхолд Митерленер.

Вътрешният министър Волфганг Соботка искаше сградата да бъде разрушена, но тя е част от стария град в Браунау, който е защитен като историческо наследство.

Приетото днес решение подлежи на одобрение в парламента, където правителството има мнозинство и се очаква депутатите да го подкрепят.

Семейство Хитлер е наемало апартамент в сградата и е живяло там през първата година след раждането на Адолф Хитлер през 1889 година.

Висш служител на нацистката партия я купил по време на Втората световна война и я превърнал в музей, отворен за посетители. След войната къщата бе върната на първоначалните й собственици.

Вътрешното министерство я бе наело и я използваше като работилница за хора с увреждания. Собственичката обаче отказваше да пригоди сградата за инвалиди и не успя да се споразумее с правителството за нейно ново предназначение или за продажба.

- реклама -