АБВ Гергьовден Румен Петков енергетика сигнал прокуратура Нено Димов

Румен Петков с нова порция обвинения към министерството на енергетиката

Министерството на енергетиката показва политическо и административно нежелание да отговаря на наши въпроси„. Това обяви Румен Петков на съвместна пресконференция с Движение Гергьовден. „Това ни кара да считаме, че там има два фактора, които трябва да бъдат отчетени от премиера и да се направят промени. Първият е свързан с политическо нежелание или с управленска немощ, а вторият – с липсата на административен потенциал. Ако премиерът толерира нарушаването на достъпа до обществена информация, това не е добре„, каза Петков.

Не става дума за 550 млн. евро по делото с АЕЦ ”Белене”, а за към 800 млн. евро, които трябва да платим по иска. 167 хил. евро на ден ще трябва да заплащаме след като ни е връчена присъдата, т.е. от средата на този месец тръгва тази сметка, припомни той. Тук е въпрос на национален интерес СГС да приключи процедурата, за да се тръгне към ефективно за държавата решение, подчерта Петков.

RUMEN PETKOV3

Това ще покаже дали правителството може да взема адекватни решения в национален интерес, на фона на последните разкрития на Уикилийкс по темата. Трябва да има публична процедура по проблема, пред очите на всички, с кураж да задържим позициите си на ядрена сила, смята Петков. А прокуратурата да види кой какви вини има при строителството и при спирането на проекта, добави той.

Към днешна дата висят още две арбитражни дела срещу България, свързана със т. нар. зелени енергии, заяви и Драгомир Стефанов, лидер на Движение Гергьовден. За нито едно от двете няма официално становище на Министерството на енергетиката и информация как вървят делата. Очакванията са, ако и двете дела бъдат решени не в наша полза, върху страната да се стовари нов крупен разход от около 1 млрд. лв. , уточни Стефанов.

Не са получили и смислено обяснение от правителството за странната „делегация”, водена от Стефан Гамизов в централата на „Тошиба” в Токио. И намират този акт също за лобистки.

АБВ пред подписване на политическа декларация с Гергьовден

Ние сме пред подписване на политическа декларация с Движение Гергьовден и това вероятно ще стане следващата седмица, което ще има важно отражение на предстоящите избори„, обяви Петков.

АБВ Гергьовден Румен Петков

БСП прекалено дълго проточи този процес, ние ще участваме в диалога с тях и припомням , че членовете на ръководството на БСП не са дали окончателната си позиция след вътрешното допитване наскоро за формата на бъдещата коалиция„, каза Петков.

Лошото е, че БСП изпусна месеци за разговори за президентската институция, защото това е катастрофа на ГЕРБ и техен политически провал да се избере президент като Росен Плевнелиев, коментира зам.председателя на АБВ. И направи забележка, че не бива да се говори за диалог между политически партньори, визирайки БСП, ако се поставят предварителни условия и ограничения за това кой не може да се кандидатира за президент.

- реклама -