Alina Zagitova Алина Загитова

15-годишна донесе първо злато на Русия в Пьонгчанг

15-годишната руска фигуристка Алина Загитова донесе първо злато на Русия в Пьонгчанг. Брюнетката, която през май ще навърши 16, събра общо 239.57 точки в кратката и волната програма и изпревари минимално сънародничката си Евгения Медведева (238.26). Бронзът остана за канадката Кейтлин Осмънд (231.02). За първи път в историята на игрите нямаше американка в първата шестица.

Evgenia Medvedeva Евгения Медведева
Евгения Медведева

Загитова и Медведева са състезателки на московския клуб „Самбо-70“, техен треньор е 43-годишната Етери Тутберидзе. Чернокосата фурия е истинска машина за победи – тя стана първата жена в последните 16 години защитила титлата си от световно първенство и постоянно вдига нивото на техническа трудност на съчетанията си. В съчетанието си по Дон Кихот тя вкара почти всичките си скокове в последните две минути, където те се оценяват с 10% технически бонус.

Alina Zagitova Алина Загитова

Загитова готова за знаменосец на закриването

„Засега не чувствам нищо. Аз съм такъв човек, всичко държа в себе си. Не показвам своите емоции, но съм много радостна. Сигурно осъзнаването на стореното ще дойде с времето. Днес се вълнувах повече в сравнение с кратката програма. Нямах право на грешка. Не бих се разстроила и от второто място, за мен среброто щеше да бъде като златото. Дали съм готова да стана знаменосец на закриването на Игрите? Разбира се“, сподели Загитова.

Alina Zagitova Алина Загитова

- реклама -