Барак Обама военнослужещи щаб Полша НАТО

САЩ разполагат хиляди военнослужещи в Полша

Съединените американски щати ще разположат хиляда военнослужещи и отделен щаб на бригадата в Полша. Това съобщи Барак Обама. Стъпката е част от усилията на НАТО да засили сигурността в Източна Европа.
Като част от подготовката на Алианса да засили нашето представяне в Източна Европа, мога да съобщя, че САЩ ще стане водеща нация в присъствието на НАТО тук, в Полша“, заяви американският президент пред журналисти при посрещането си от полския президент Анджей Дуда.

По-рано днес и британския военен министър обяви, че стотици британски войници ще бъдат разположени в Полша и Естония.

Барак Обама военни НАТО Полша
Обама изрази увереност, че страната му и партньорите й в Европа ще продължат съвместната работа за сигурността и разрешаването на кризите, независимо от решението на Великобритания да напусне ЕС. Той изрази надежда, че Лондон ще остане важен участник в процеса за гарантиране на сигурността в Европа, а също и по отношение на това, че все пак ще бъде постигнато споразумение с Брюксел за излизането на страната от съюза.

Нямам съмнения, че Великобритания ще остане един от най-ефективните членове на НАТО“, подчерта американският президент.

Срещата на НАТО във Варшава беше официално открита.

Освен държавните и правителствени ръководители на 28-те членки на пакта, в срещата участват делегации на 26 държави-партньори и ключови международни организации, между които ООН, ЕС, Световната банка. В делегациите на страните членки влизат външните и военните министри. По време на форума ще се проведат редица двустранни срещи на високо равнище и на ниво министри.

- реклама -