Гришо шампион! Исторически триумф в Синсинати! (СНИМКИ)

Григор Димитров спечели най-голямата титла до този момент в своята кариера. 26-годишният българин триумфира на турнира от сериите Мастърс в Синсинати след успех на финала с 6:3, 7:5 срещу австралиеца Ник Кирьос. Първата ни ракета изигра много силен мач, като доминираше през цялата среща и в нито един момент не допусна колебание.

Димитров започна стабилно, като бе убедителен в първите си сервис геймове и завърши втория с първи ас в мача. Австралиецът обаче не отстъпва и мощните му начални удари не оставят много шансове на първата ни ракета.

Първото по-дълго разиграване бе в началото на петия гейм и бе спечелено от Кирьос, но след това Григор поведе с 30:15. Необяснимо последваха две поредни двойни грешки на Димитров и първи шанс за пробив. Българинът демонстрира отлична защита и се измъкна от трудна ситуация. Той се справи със ситуацията и записа 26-и пореден гейм, спечелен при негов сервис.

Поставеният под номер 7 хасковлия демонстрира част от големия си арсенал в следващия гейм. След блестящата защита той закова форхенд по правата за 0:30. След това стигна до първата си възможност за пробив в мача и накара съперника му да сбърка, повеждайки с 4:2.

Григор нанесе първия удар, но последва разколебаване и слаб гейм. Той направи третата си двойна грешка в срещата и след непредизвикана грешка отново трябваше да спасява брейк пойнт. Този път Кирьос помогна, като прати топката в мрежата. Опитите на австралиеца да спечели предимство не се увенчаваха с успех, тъй като Димитров се защитаваше отлично, а при всяка възможност атакуваше. Той се справи и взе много важен гейм за 5:2.

Кирьос взе сравнително лесно подаването си, но геймът ще се запомни с един изключителен ретур на българина. Последва блестяща демонстрация на изпълнение на сервис от страна на Григор, който затвори първата част с гейм, в който не се стигна до разиграване.

В разиграване от втория гейм на втория сет Димитров показа защо хората обичат да го гледат. Той демонстрира блестяща техника, разнообразие на ударите и фантастично предвижване по корта. Всеки опит на съперника му да намери пролука завършваше с неуспех. Въпреки предимството на българина в разиграванията, сервисът държеше Кирьос в мача и бе причината да взима геймовете си.

И двамата бяха убедителни и взимаха подаванията си до средата на втория сет. В седмия гейм Григор стигна до шанс за пробив, но той бе неутрализиран след ас. Последва страхотен ретур и нова възможност, но и този път сервисът спаси Кирьос. Именно началният удар бе в основата австралиецът да измъкне гейма, след който поведе с 4:3.

Ник на няколко пъти се оплака се от решенията на съдиите, но в моментите, когато решаваше да оспори отсъжданията с използване на „Хоук Ай“, грешеше.  Димитров пък бе блестящ при своя сервис, като в първите пет гейма загуби едва четири точки, като в нито един момент не бе застрашен.

При 5:5 Кирьос бе  колеблив и направи две двойни грешки, а Григор се възползва и стигна до решителен пробив. В последния гейм Гришо вдигна публиката на крака с изключителен форхенд от позиция, в която бе далеч извън корта. Нашият сънародник изпита лека нервност, като сбърка при първия мачбол, но при втория сложи край на мача. Австралиецът поздрави Димитров с дълга прегръдка, като бе очевидно, че искрено се радва на успеха му.
- реклама -