плаващите кейове на Кристо

Рекорд: Плаващите кейове на Кристо са привлекли повече от милион посетители

Плаващите кейове на Христо Явашев-Кристо са били посетени от повече от един милион души. Това съобщава АФП. Това е два пъти повече от очакваното. Оранжевата атракция на езерото Изео затваря днес вечерта.

„Хората идват от целия свят, за да повървят към нищото. Не за да пазаруват или да се срещнат с приятели. Те само ходят без цел“, каза по-рано тази седмица американският творец от български произход.

Плаващи кейове
Плаващите кейове на Христо Явашев-Кристо

Хора идват отвсякъде, за да вървят по тях. Не за да правят шопинг или да се срещат с приятели. Просто да походят – удивен бе Кристо. Често на бос крак, за да почувстват движението, придвижвайки се с инвалидна количка или водещи кучето си, посетителите бяха масово привлечени от странната атракция предложена от артиста – ходене по вода.

Според властите посетителите са били по около 100 000 през работните дни и 120 000 през почивните дни, при очаквани 25 000 до 40 000 души дневно. Според в. „Кориере дела сера“, цитирана от БТА, те са били около 1,2 милиона души за целия период от 18 юни до 3 юли.

Трите километра „плаващи понтони“ върху езерото Изео, покрити с жълто-оранжев на цвят плат, контрастиращ с тъмно зелената вода и зелените склонове на заобикалящата планина, свързваха крайбрежния град Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло.

плаващи кейове
Хиляди на откриването на плаващите кейове

Структурата , направена от 200 000 полиетиленови куба, подлежащи на пълно рециклиране, свързани помежду си с 200 000 гигантски винта, бе открита на 18 юни с амбицията да привлече по 25 000 посетители в делничен ден и 40 000 през уикенда или половин милион за 16 дни. Средно обаче по плаващите понтони преминаваха по 100 000 души на ден и дори 120 000 през уикенда.

Както и при всяко друго творение на Кристо, който вече опакова Пон-Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин, успехът бе гарантиран. Сегашната инсталация струва 16 милиона евро и бе финансирана с продажбата на рисунки и подготвителните проекти.

- реклама -