Шарли ебдо
сн. БГНЕС

13 присъди за касапницата в „Шарли Ебдо”

Парижки съд определи затвор от четири години до доживот на 13 съучастници, осъдени за подпомагане на ислямистки въоръжени лица, които избиха карикатуристи в сатиричния седмичник „Шарли Ебдо” и клиенти в еврейски супермаркет в началото на 2015 г., съобщи АФП.

Али Риза Полат, обвинен от прокурорите, че е дясна ръка на един от нападателите, беше осъден за съучастие в терористични престъпления и получи 30-годишна присъда. Съдът даде същия срок задочно на Хаят Бумедиен, партньор на един от нападателите. Тя избяга в Сирия след убийствата.

Присъда доживотен затвор е дадена на друг главен заподозрян Мохамед Белхусин, въпреки че той също е съден задочно и се предполага, че е мъртъв в Сирия.

Общо 14 заподозрени съучастници са подсъдими за нападенията, трима от тях задочно. Всички присъстващи в съда бяха осъдени за ролята им в подкрепа на убийствата.

сн. БГНЕС

14-ият обвиняем, Мехди Белхусин, братът на Мохамед и също предполаган за мъртъв, не беше осъден в сряда, тъй като съдът го счете за вече осъден на отделен процес през януари.

Съдените бяха обвинени в подпомагане на братята Саид и Шериф Куачи, които извършиха клането в „Шарли Ебдо”, и техния съучастник, взелият заложници в супермаркета Амеди Кулибали.

И тримата нападатели бяха убити от френските сили за сигурност след нападенията.

- реклама -