Няма пропуск на българските служби за терориста Чатаев

Българските служби са свършили всичко необходимо при задържането на чеченеца Ахмед Раджапович Чатаев и нямат никакъв пропуск, заяви премиера Борисов.

Чатаев, сочен за един от организаторите на кървавия атентат на летището в Истанбул е бил задържан у нас преди пети години и по-късно освободен.

По думите на адвокат Веселин Георгиев, представял чеченеца у нас той е имал статут на политически бежанец, даден му от Австрия. Именно поради тази причина, година след ареста му на Капитан Андреево Хасковският окръжен съд и в последствие Апелативният съд в Пловдив отказват да екстрадират Чатаев в Русия, където е издирван за тероризъм.

По време на делото е имало изключителна активност от страна на правозащитни организации, твърди защитника на чеченеца.

По- рано днес, по време на парламентарния контрол, Бойко Борисов заяви, че историята „не е лицеприятна за нашата съдебна система“. След това премиера добави, че не желае да коментира решенията на съда, които се „водят и от конвенции, и от международни спогодби“.

„Мога да коментирам по това време какво е направило правителството, чрез службите – и те са задържали Чатаев“, обясни премиерът.

Ахмед Раджапович Чатаев арестуван и освободен у нас
Ахмед Раджапович Чатаев – арестуван и освободен у нас
Чатаев – интелигентния терорист

Ахмед Чатаев – Едноръкият е чеченски сепаратист. След освобождаването му у нас е арстуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници.

В крайна сметка Чатаев попада в „Ислямска държава“, където според руските служби оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа.

Според адвокат Георгиев терориста е много интелигентен – завършил е химическо нефтопроизводство, владее и няколко езика. Поискал в килията да му бъде занесен Коран на руски език.

Чатаев е инвалид – загубил едната си ръка в битка в Чечня.

 

 

- реклама -