Турски поток

Отново обсъждаме с Русия рестарт на проекта „Южен поток“

България ще обсъди с Русия евентуални възможности за рестрартиране на проекта за газопровода „Южен поток“. В петък външните министри на Русия и България ще обсъдят енергийните проекти между двете страни на среща в Сочи, съобщи премиера Борисов.

Новината идва след като вчера руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да реализира проекта за строителството на Южен поток, ако Европа гарантира интерес към него.

“Нашата позиция е проста, тя беше заявена и преди това, ако България и ЕК официално проявят заинтересованост ние сме готови да обезпечим строителството и доставката на необходимото количество газ“, посочи той.

На масата на преговорите ще бъде поставен и въпроса за АЕЦ „Белене“. В началото на месеца стана ясно, че „Атомстройекспорт“ е осъдил българската НЕК за почти 600 милиона евро за спирането на проекта за втора атомна централа. България и Русия трябва да се договорят и за съдбата на реакторите и цялото доставено оборудване, като страната ни ще се опита да ги продаде на Иран.

рестарт на проекта
Бойко Борисов и Доналд Туск

По-рано днес премиера Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Министър-председателят е настоял за солидарност по казуса с АЕЦ „Белене“, защото по думите му не може страната ни да е била лоялна към ЕС, а сега когато трябва да се плаща, това да е само български проблем. Борисов е поискал също така да бъде ускорен диалогът за проекта „Южен поток”.

Борисов: „Искам ЕС да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект?“

Проектът „Южен поток“

„Южен поток“ беше един от най-големите енергийни проекти в ЕС. Морската му отсечка трябваше да започне от руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе в България близо до Варна. След това газопровода трябваше да се свърже със сухоземен участък, по който да се осъществи преноса на газ към Европа.

Експлоатацията на тръбата трябваше да започне в началото на 2016-та и да работи с капацитет 63 милиарда кубика природен газ годишно. Инвестицията се очакваше да глътне 16 млрд. евро.

Русия замрази „Южен поток“ след началото на украинската криза през 2014-та и икономическите санкции наложени от ЕС след анексирането на Крим.

рестарт на проекта
Путин очевидно има нови планове за енергийни прокети с ЕС и Турция

Вместо това руската страна предложи на Турция да изградят газопровод със същите параметри по дъното на Черно море. „Турски поток“ обаче също бе спрян след като  ВВС на Турция свалиха руски бомбардировач Су-24 над Сирия.

Преди дни Реджеп Ердоган изпрати извинително писмо до Кремъл, а днес двете страни преодоляха кризата в отношенията си след като президентите Путин и Ердоган разговаряха по телефона и се договориха за скорошна среща.

- реклама -