ЦИК срокът

11 партии, 5 коалиции и 14 ИК са се регистрирали за изборите (ВИДЕО)

11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета са се регистрирали за предстоящите президентски избори на 6 ноември, съобщиха от ЦИК.

През 2009 година за участие в президентските избори бяха регистрирани 21 партии, 1 коалиция и 6 инициативни комитета.

Подадени са заявления за 9 кандидатски двойки за президент и вицепрезидент. Част от тях са регистрирани, за други тече проверка.

Крайният срок за регистриране на кандидати за президент и вицепрезидент е 4 октомври. До 6 октомври ЦИК трябва да обнародва регистрираните двойки в Държавен вестник.

За участие в националния референдум са регистрирани 9 партии, 3 коалиции и 22 инициативни комитета. При предишното общонародно допитване бяха регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 комитета.

На 5 октомври ЦИК ще определя с жребий поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати. Пак тогава ще стане ясен и редът за представяне на кандидатите.

Още вижте тук:

Гласуване в чужбина

Срокът за подаване на заявленията за гласуване в чужбина е до 11 октомври, т.е. не по-късно от 25 дни преди изборите, припомнят от ЦИК.

До момента са подадени 8 600 заявления за гласуване на българи в различни държави. Най-много българи са поискали да упражнят правото си на глас във Великобритания- над 2 300, Германия – над 1 460 и в САЩ – над 730.

Гласуване в друго населено място

Заявления за гласуване в друго населено място от това на постоянната регистрация може да се подаде не по-късно от 14 дни преди изборите в общинските администрации.

- реклама -