Бабиш

100 000 на протест в Прага с искане за оставката на премиера Бабиш (СНИМКИ)

Близо 100 000 души излязоха на протест на централния площад „Венцеслас“ в Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, съобщава АФП. Това е най-голямата демонстрация в страната от десетилетия.

64-годишният милиардер миналата година беше обвинен в присвояването на близо 2 милиона евро от европейски фондове като одитна проверка на ЕК установи, че при Бабиш е налице конфликт на интереси, тъй като е едновременно и политик, и бизнесмен.

Протестът е най-масовият от серията демонстрации, започнали в края на април с искане за оставката на Бабиш и неговият правосъден министър Мари Бенесова, която е заподозряна във възпирането на всякакви криминални разследвания срещу премиера.

ЕК подозира, че Бабиш, който е вторият по богатство човек в Чехия, все още получава печалби от компанията „Агроферт“, която е основал. Премиерът прехвърли на частен фонд през 2017 година акциите си в компанията – няколко месеца преди да заеме поста, за да избегне конфликт на интереси.

Но според публичните регистри на Словакия, където в роден Бабиш, той и съпругата му още фигурират като собственици на компанията.

- реклама -