10 начина да съхраним свежестта на плодовете и зеленчуците по-дълго

Забравени зеленчуци в хладилника? Нищо ново! Но как да ги съхраним за по-дълго?

Според статистиката едно домакинство в Европа изхвърля средно на месец поне по килограм и половина зеленчуци.

Авокадо

Добре е да се съхранява при стайна температура, завито с вестник. Освен това по този начин твърдите плодове ще омекнат за 4-5 дни меки и вкусни.

Ягоди

Не само ягодите, но и малините, и боровинките трябва да се държат в хладилника. Но трябва да бъдат поставени в кутийки, които не са плътно затворени, трябва да имат дупки, през които да има проветрение.

Зелените подправки

Свежите подправки – магданоз, копър, босилек, кориандър може да се съхраняват като цветя. Поставете ги в чаша и ги дръжте на стайна температура. Може дори да ги поставите на масата, като така ще бъдат и естествена украса в кухнята. Освен това те ще бъдат свежи поне няколко дни, отколкото в хладилника.

Броколи

Идеално за съхранение на броколи е фолиото. Загънете ги във фолио и го съхранявайте в хладилника.

Банани

Сложете в горната част на дръжките пластмасова кутийка и те ще останат свежи 4-5 дни по-дълго от обичайното.

Домати

Непременно подреждайте доманите с дръжката нагоре.

Диня

Разрязаната диня събира микробите, затова е добре да се изяжда цялата. Това обаче почти никога не е възможно. Съветът е да слагате динята с разязаната част надолу в чист съд. Така ще се запази свежестта на плода.

Добре е да държите далече едни от други пъпешът, доматите и бананът.

Грозде

Гроздето е добре да се държи в найлонови торбички. Продуктът е много капризен, затова приберете в хладилника само твърдите зрънца, меките най-добре изяжте веднага.

Краставици

Задължително ги оставяйте в кутията за плодове и зеленчуци, защото те не обичат студа.

краставици, чесън, зеленчуци, туршия

Още няколко полезни съвета:

Мийте плодовете и зеленчуците непосредствено преди употреба.

Банините трябва да се съхраняват на прохладно място, но не е добре да са в хладилника. Идеалната температура за тях е 8 – 13 градуса.

Зрелите плодове трябва да са в хладилника, защото студът ще забави процеса на зреене и ще ги съхрани свежи за по-дълго време.

Ако откриете в хладилника мухлясал или скапал продукт, трябва да измиете и дезинфекцирате мястото, за да предпазите останалите продукти.

- реклама -