мода

10 любопитни факта за модата

Може би си мислите, че знаете всичко за модата. Всъщност не! Всекидневно се показват нови модни тенденции, жените търсят красиви и модерни дамски облекла, обувки и дрехи за деца, а мъжете се чудят как да съчетаят своите дрехи, така че да изглеждат стилно и да приковат погледа на някоя жена/

Международната виртуална общност Kaymu, подбра 11 от най- интересните и забавни факти, свързани с фешън индустрията.

  1. Полата е втората най-стара дреха в историята на женските облекла. На първо място е подобието на блуза, направена от животинска кожа.

2. В древните Римски времена най-почитания цвят е бил лилавият. Толкова е бил ценен, че законово е било регламентирано да се носи само и единствено от императора и неговото семейство.

3. Първият плат, който е започнал да се търгува масово е бил с червен цвят, с ширина и дължина колкото една човешка ръка. Американските индианци, използвали тези ивици, за да ги връзват около главите си.

4. Типично за кралица Елизабет е, че винаги носи по десет броя дрехи и аксесоари. Не сме сигурни дали е заради суеверие или според етикета на кралския двор.

Принц Чарлз кралица Елизабет Общността на народите Британска общност

5. Дамите, които са се явявали във френския съд на Наполеон били задължавани да носят само и единствено бяла дълга рокля.

6. Първите патентовани сутиени били направени от кърпички в началото на 20-ти век. Въпреки това, има сведения, че викингските жени ги носели преди хиляди години, за да се осигури опора на бюста по време на борба.

7. По времето на Втората световна война, чорапите са били толкова модерни, че когато се налагало на хората да ходят боси, те очертавали линии с молив по крака, за да се имитира шев.

8. Гръцките проститутки били принуждавани да ходят боси и на стъпалата на краката им да пише „Следвай ме“.

9. Високите токове са били носени от мъже и от жени. Чрез тях, силният пол си осигурявал стабилност и опора докато язди кон.

10. През Средновековието, жените носели живи хамелеони като брошка. Те ги зашивали за реверите на дрехите си.

- реклама -