Звезди със солидарност с протестиращите в САЩ

От Спайк Лий до Тейлър Суифт и Джордж Клуни известни личности в САЩ се изказват срещу полицейската бруталност, расизма и политиката на Доналд Тръмп.

Във филма на Спайк Лий от 1989 г. „Прави каквото трябва”, един от персонажите – Рахим, афроамериканец, живеещ в Бруклин е удушен от бяло ченге. За съжаление, след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, посланието на филма за расова несправедливост изглежда по-актуално от всякога.

„Това е история, която се повтаря отново и отново и отново”, заяви режисьорът на филма Спайк Лий в интервю за Си Ен Ен.

Актьорът Джордж Клуни също написа силно есе срещу расизма за новинарския сайт „Daily Beast”, призовавайки за „систематична промяна“ в страната: „Гневът и безсилието, които виждаме отново да се разиграват по нашите улици, са само напомняне за това колко малко сме се отдалечили като страна от нашия първороден грях – робството…Това е нашата пандемия. Засяга ни всички и след 400 години тепърва ще откриваме ваксина“, написа Клуни.

Огромният брой реакции на някои съобщения в социалните медии, критикуващи управлението на Тръмп, също отразява възмущението на американците.

Такъв е постът на Тейлър Суифт, която реагира на противоречивото изявление на американския президент в Tуитър: „Когато започне плячкосването, започва стрелбата“. В коментара си Суифт пише: „/Тръмп/ разпалваше пожарите на бялото надмощие и расизма по време на цялото си президентство“.

Някои знаменитости излязоха на улицата, присъединявайки се към протестиращите. Поп певицата Ариана Гранде беше сред протестиращите през уикенда. Гранде написа в Туитър, че мирните протести „почти не се отразяват“, за разлика от насилствените сцени, които привличат вниманието на медиите.

- реклама -