Зукърбърг: Фейсбук може да се откаже от проекта за криптовалута Либра

Фейсбук е против продължаването на проекта Либра, ако новата криптовалута не получи одобрението на американските регулаторни органи. Водещата социална медия би излязла от Асоциацията „Либра“ в случай, че другите нейни членове решат да пуснат дигиталната валута преди САЩ да подкрепи подобен ход.“ Това заяви създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, но в същото време изтъкна, че се надява да не стане така.

Зукърбърг се изказа пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ. Той добави, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Либра и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

Зукърбърг потвърди, че компанията, която ръководи, е „ангажирана да получи всички одобрения преди пускането на Либра в САЩ и във всяка една друга държава“.

На въпрос защо проектът „Либра“ е бил изоставен от редица „стабилни партньори“, Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на потенциалните партньори. Според него тези компании преразглеждат тяхното участие, тъй като проектът е „рисков“ и е подложен на „голям контрол“.

Зукърбърг  не успя да разсее опасенията на конгресмените по въпроса с изпирането на пари, след като те определиха новата дигитална валута като „перфектно средство за пране на пари“.

- реклама -