социални услуги

Зорница Русинова: Законът за социалните услуги ще гарантира бърз и облекчен достъп на нуждаещите се хора

Новият Закон за социалните услуги ще гарантира бърз и облекчен достъп до услуги на нуждаещите се хора. Това обясни в предаването „Европа сутрин“ по ТВ Европа зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„За тази година парите, които държавата дава за социални услуги са над 260 млн. лева, което е с 30% повече от миналата година. За разлика например от 2009-та, когато са били само 38 милиона. Искаме тези средства да стигат възможно най-бързо и лесно до хората, които наистина се нуждаят от помощите. Целта на Закона е да разграничи социалните плащания на държавата – когато държавата компенсира доходите на хората и услугите, които целят да овластят човек, така че той да се чувства пълноценен в обществото“, обясни Русинова.

Тя поясни, че в бъдеще ще има много по-облекчен ред, по който един човек или семейство, нуждаещо се от дадена услуга ще може да я ползва чрез директна консултация от общината или НПО-то, което предоставя тази услуга.

„Например услугата за логопед, много често ползвана от семействата. В момента трябва да се мине през направление от ДСП, което забавя процеса. Докато с новия закон се регламентира само при една консултация в общината, хората могат да бъдат насочени към дадена услуга“, разказа още за закона зам-министъра.

Променя се и начина за финансиране на услугите

Финансирането ще бъде не на база на инициативност на общината, а ще се обуславя от необходимостите във всяко едно населено място. Ще бъде създадена национална карта на социалните услуги, която ще бъде базирана на това всяка община да оцени потребностите от различни видове услуги и така ще има много по-голяма предвидимост на държавното финансиране за всяка една година. По думите на Русинова това ще гарантира достатъчно средства.

„До момента държавата финансираше местата, които предоставят дадени услуги, а сега сме разписали няколко вида дейности. Например рехабилитация, мотивационно обучение, работа с родителите, допълнителни психологически консултации. Комбинацията между тези дейности ще ни даде рецептата какъв да е стандарта за всяка една услуга. Въвеждат се и изцяло нови услуги като заместващата грижа и допълнителни стандарти. Контролът в закона има няколко нива – първо за нас е важно чрез контрол да можем да гарантираме качествени услуги. Въвеждаме и различен начин на лицензиране на техните доставчици и отпада различния режим за деца и възрастни. Ще имаме отделен орган, който ще се занимава с лицензирането. Обръщаме и много по-сериозно внимание на кадрите, които работят в социалната система, тяхната професионална подготовка и допълнителни обучения“, обясни още тя.

Русинова обясни, че между двете четения на Закона за социалните услуги ще се търси синхронизация със Закона за хората с увреждания, като под внимание ще бъдат взети всички препоръки на неправителствените организации.

„Целта ни като министерство е да няма различен или усложнен достъп на хората с увреждания до услуги“, категорична е зам.-министъра.

- реклама -