Русинова обезлюдени

Зорница Русинова: Стартираме нова услуга в помощ на хората с увреждания

„Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна.“ Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНТ по повод готвения днес протест пред министерството от хора с увреждания.

Надяваме се, че няма да има нови протести. Всеки един закон, когато започне да се прилага, може да бъде надграждан. За нас работата с хора с увреждания винаги е била приоритет, допълни зам.-министърът.

Тя обясни, че социалното министерство стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания, както и възрастните хора, нуждаещи се от специални грижи.

„Работим по подзаконовата нормативна уредба, днес дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договори по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което да ги посещава. С новата услуга до два часа на ден такова лице – болногледач или медицинска сестра, ще може да посещава хората в такава нужда“, каза Русинова.

Русинова допълни, че към този момент са подадени 120 проекта от общините, крайният срок за останалите е 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 човека, а финансирането ще се определя според размера на общините.

„Целта е да надградим дейността на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга“, каза още Русинова.

Зам-министърът коментира и спряната Стратегия за закрила на детето, която предизвика редица публични възражения, включително и от Православната църква.

„Законът за закрила на детето подкрепя децата, които са изпаднали в риск. Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях“, каза тя.

- реклама -