Зорница Русинова, бюджет, социални разходи

Зорница Русинова: Приели сме да въведем еврото, въпросът е кога и как

Зорница Русинова: Приели сме да въведем еврото, въпросът е кога и как. С влизането си в еврозоната България ще облекчи наваксването с икономическо развитие, смята бившата социална министърка.

България е приела да влезе в еврозоната и да приеме еврото още, когато е приела да влезе в ЕС, напомни в „Тази сутрин“ Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет и бивш министър на труда и социалната политика.

Тя посочи, че съветът си е поставил задача

на излезе със становище за националния план за въвеждане на еврото, който излезе през май. По поръчка на Народното събрание през юни приехме анализ, който разглежда доходи, инфлация, какви са ефектите от въвеждането на еврото, обобщи тя.

Русинова смята, че все още е възможно България

да въведе еврото от 1 януари 2024 г. „Видяхме как Хърватия вече получи съгласие за влизане в Еврозоната. Тичайки дълго по една и съща писта се оказа, че те ни изпреварват.

Препоръката, която българският бизнес,

синдикати и граждански организации правят е този план, който бе приет от МС, да започне реално да се изпълнява“, настоя тя.

„Нашият път е кога и как е възможно да бъде въведено

еврото. Ние сме във Валутен борд и преходът, сравнен с много други страни, не би трябвало да е толкова драматичен“, посочи шефката на Икономическия и социален съвет. Тя изтъкна, че

влизането в Еврозоната не означава само

въвеждане на еврото, а и превръщането ни в страна-членка, която ще взема решения накъде да върви тази валута.

Според нея всички страни, които в последните години

са приели еврото, най-вече прибалтийските, са с близка икономическа структура като нашата заради наличието на валутен борд и фиксиран курс на еврото. При тях се забелязват по-големи инвестиции. Русинова смята, че с влизането си в еврозоната България ще облекчи наваксването с икономическо развитие, а доходите на българите да станат като европейските.

- реклама -