Зорница Русинова: Предвиждаме индивидуална подкрепа за самотни майки и семейства с доходи под прага на бедност

България ще предложи на ЕК за следващия програмен период разширяване на типа подпомагане по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, както и увеличаване на броя на хората, които се подпомагат. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Боровец.

Бюджетът на Оперативната програма в момента е около 241 милиона лева. Като усвояване и управление програмата е на първо място в ЕС. Няма риск от загуба на средства. Прогнозата е около 500 милиона лева да е бюджетът за следващия програмен период.

Индивидуални хранителни пакети ще могат да получават хората, които са в пенсионна възраст и над 70 години, с доходи под прага на бедност.

Очаква се обхватът на подпомаганите хора с хранителни пакети да се увеличи от 500 000 на 600 000 души. Ще има и по-силен акцент и в дистрибуцията на храна по домовете. Услугата топла храна отново ще се предоставя на хора, обект на социално подпомагане, хора с увреждания, с ниски доходи, бездомни.

Хората освен топъл обяд ще получават и допълнителни пакети от хигиенни материали – прах за пране, почистващи препарати.

„Ние не можем сериозно да увеличим пенсиите с ежегодното актуализиране, но този вид подпомагане ще бъдат в полза на възрастните“, допълни заместник -министър Русинова.

Предвижда се индивидуална подкрепа и за самотните майки и майки от семейства с доходи под прага на бедност.

На тях ще се предоставя допълнителен пакет памперси, стоки от първа необходимост, козметични продукти, кошара за новороденото. Според Русинова това ще е допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата.

Всяко пето дете в България не може да се храни ежедневно с месо и пресни плодове, сочат анализите.

Топлият обяд в момента не е профилиран да осигурява и детско хранене. Общините са предложили да се подпомагат семейства с деца до три години с ниски доходи да получават храна от млечна кухня. В момента 211 общини предоставят топъл обяд в 278 трапезарии за повече от 50 000 човека. Те ежедневно получават супа, основно ястие, хляб и десерт.

В момента е определена ценова ставка от 2,50 лева на човек за обяд. В зависимост от цената в следващия програмен период ще се определя бройката на подпомаганите, но във всички случаи поне 50 000 ще е минималния индикатор на хора, които да са обхванати с топлия обяд.

Пакети храни се раздават едновременно на територията на цялата страна в еднакво количество и в еднакъв обем за всички подпомагани. БЧК партнира при доставката им, доброволците достигат и до най-отдалечените места.

- реклама -