заповед, Ананиев, ВАС, жалба,
сн. БГНЕС

Зорница Русинова: Има достатъчно пари за всеки безработен, който е осигуряван

50% от регистрираните в бюрата по труда са от туристическия сектор, ресторантьорството и хотелиерството. Това съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова. Според нея до известна степен причината може да се търси в това, че някои от бизнесите преустановиха дейност поради ограничителната заповед на Министерство на здравеопазването.

„Сравнявайки данните с тези от миналата година имаме сериозен ръст на безработицата, защото масово зимните курорти затвориха. Естествената тенденция през март, е да имаме леко покачване на безработицата в тези сектори, тъй като голяма част от хотелите освобождават персонала си, а през май-юни го наемат отново“, казва още тя.

Според нея проблемите с безработицата на българския пазар вероятно ще се появят след като премине първият етап на предстоящата икономическа криза.

Тя обясни, че трудностите ще дойдат, когато свърши периодът на обезщетения на хората, ако голяма част от икономиката ни не може да се възстанови с бързи темпове, за да могат хората да си намерят работа.

„Важно е да успокоим хората, че има достатъчно средства във Фонд „Безработица” . Те са над 400 млн., така че всеки един човек, който е бил осигуряван, дори и да настъпят всички тези рискове, да получава обезщетенията си“, казва още Русинова.

Първите стъпки на Министерство на труда и социалната политика бяха в посока изменение на Кодеса на труда, за да можем да се подкрепят хората и фирмите, за да не се налага да освобождават част от персонала си, да не се налага да прекратяват договорите.

Един от приоритетите е да се облекчи начина, по който хората да се регистрират в бюрата по труда.

Въведоха се допълнителни начини на онлайн регистрация, за да намалят посещенията на място. Със Закона за извънредното положение стимулираме хората, които трябва да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетения за безработица, да го направят по електронен начин. С ПИК код или електронен подпис могат да си подадат заявленията в НОИ.

- реклама -