Зорница Русинова
сн. БГНЕС

Зорница Русинова: „Гражданският парламент“ ще гарантира диалог между обществото и държавното управление

Икономическия и социален съвет, по-известен като „граждански парламент“ ще бъде мост между хората и законотворците в лицето на Народното събрание, правителството и отделните министерства. Той ще гарантира връзката между обществото и държавното управление.

Това стана ясно от думите на неговия председател Зорница Русинова, която бе избрана на поста по-рано днес. Русинова бе гост на предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Това е мястото, където ние ще се допитваме до бизнеса, до хората, до различните специалисти в организациите, защото в гражданския и бизнес сектора също работят експерти, които могат да допринесат със становищата си в работата на Народното събрание и на изпълнителната власт. Мисля, че това е по-добрия начин за граждански диалог, а не само да се търси решение на проблемите на улицата“, обясни Русинова работата на съвета.

Като пример в бъдещата дейност на „гражданския парламент“ председателят му посочи темата за минималната работна заплата и предложената от ЕК директива, с която да се гарантира нейния подходящ размер в съюза.

„Знаете, че всяка година минималната заплата е обект на разговори между синдикати и работодатели. Предстои да видим какви ще са подробностите по прилагането на новата директива, която предложи ЕК. Така или иначе когато се приеме директивата, България ще трябва да има национална позиция. Добре е когато се формира такава националната позиция на правителство да бъде чут гласа на всички заинтересовани страни. Предстои ни и Зелената сделка и да получим финансиране по нея. Когато става въпрос за нея се говори основно за затваряне, но тя е по-скоро възможност за икономиката на България, която също трябва да бъде добре обяснена“, обясни Русинова.

По думите й новият съвет може не само да даде своите становища по подобни въпроси, но и да бъде ретранслатор на законодателните инициативи, които се правят в парламента.

„Много често закони и неща, които сме правили ние в министерството имат нужда да бъдат обяснени по човешки начин на обществото, за да бъдат правилно разбирани. Вярвам, че с общи усилия и експертизата в този съвет заедно с НС и МС ще можем да допринесем България да бъде икономически стабилна“, подчерта Зорница Русинова.

- реклама -