Зорница Русинова е новият социален министър

В отсъствието на премиера, който е на посещение в Узбекистан, парламентът избра Зорница Русинова за наследник на подалия оставка Ивайло Калфин. Русинова събра 135 гласа „за“ от ГЕРБ, част от РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. 68 депутати гласуваха „против“, 8 се въздържаха.

Особено критични бяха от БСП: „Това е най-антисоциалното правителство в годините на прехода. Нито едно правителство за всички тези години не си е позволявало да замрази 14 социални плащания към най-уязвимите и слаби хора в България“, заяви Корнелия Нинова. По думите й, политиката на втория кабинет „Борисов“ е „античовешка, антисоциална, антиреформаторска“.

Няма замразени социални плащания, напротив, има повишаване на доходите и резултатите са ясни и видни с намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта“, обяви в отговор новият социален министър.

Коя е Зорница Русинова

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник-министър на труда и социалната политика. Тя е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заемала е ръководни длъжности в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Междувременно, подалият оставка Ивайло Калфин се отказа и от мястото си в парламента. Депутатите прекратиха правомощията на Калфин, по негова молба, минути след избора на Зорница Русинова за социален министър.

 

- реклама -