Зорница Русинова, бюджет, социални разходи

Зорница Русинова: Благодарение на финансовата стабилност, която имаме в последните години, можем да си позволим повече социални разходи

В бюджета за следващата година сме се опитали да създадем предпоставки да има необходимите средства за нуждите на здравната и социалната система и да сме предварително подготвени.

Това заяви в ефира на ТВ Европа зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Така че не е случайно, че бюджета на социалното министерство е увеличен с около 47%.

Разходите са насочени основно към социалната сфера – 10 млн. – са към пазара на труда. Основната част от разходите ще отидат за повишаване на пенсиите, ръста на минималната работна заплата – 650 лева от 1 януари. Но съпътстващо ще продължим и с грижата за възрастните хора – патронажната грижа и т.н.

Благодарение на финансовата стабилност, която имаме в последните години, можем да си позволим повече социални разходи, коментира Русинова обвиненията, че бюджетът разрушава финансовата стабилност, градена с години. България продължава да бъде на 2-ро място по нисък външен дълг, което показва, че независимо от социалните разходи, бюджетът продължава да бъде балансиран.

Има ли достатъчно буфери в бюджета за 2021 година?

Това е тема, която тревожи всички не само в България, но и по света, защото никой не може да прогнозира колко ще продължи пандемията, каза заместник министърът. Това, което се опитваме да направим е да имаме малко по-силен баланс в икономическите мерки. Трябва да бъдем подготвени за по-дълъг период, в който да продължат социалните плащания.

Много повече говорим за определен тип инвестиции за следващата година, например нова форма за мярката 60/40, както и плащанията към транспортните фирми. Идеята е да продължим да подкрепяме фирмите, така че да не се стигне до освобождаване на хора. 300 хиляди работни места бяха запазени в последните месеци и трябва да продължим с тези мерки.

Тенденцията е най-много хора да губят работата си в София, Варна и Бургас, но в същото време и най-много хора си намират работа в големите градове, заяви Русинова. Ежедневно около 1800 човека се регистрират в Бюрата по труда, но същевременно около 800 си намират работа, съобщи Русинова.

Това показва, че независимо от стагнацията в момента има сектори, които продължават да работят и да се развиват.

Основно хората, които са освободени са от сферата на търговията и туризма, в същото време именно търговията и промишлеността наемат най-много хора.

Какво още смята Зорница Русинова по отношение на социалните разходи вижте тук:

- реклама -