Заев

Зоран Заев все пак получи мандат за съставяне на правителство

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

Дълго време президента отказваше да позволи на Заев да направи кабинет

Причината бе така наречената „Албанска платформа“ – съвкупност от спорни искания на албанските партии, сред които и признаването на албанския език за официален в Македония.

Според медиите в страната, Иванов се е съгласил да даде мандата, след като е получил гаранции от Заев, че албанската намеса няма да е основа на новото правителство.

„Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство“, каза в кратко обръщение държавния глава.

Преди няколко седмици парламента в Скопие бе щурмуван, след като за негов председател бе избран етническия албанец Талат Джефери.

Заев бе ранен при атаките в парламента

Самият Заев благодари на президента и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат, след което председателят на парламента Талат Джефери е изпратил писмо до държавния глава, в което му съобщава, че има формирано парламентарно мнозинство.

Той страна гарантира, че ще се придържа към всички демократични принципи и няма да допусне „зависимост от други държави“.

„В името на формираното парламентарно мнозинство първо гарантираме защитата на унитарността, суверенитета, териториалната цялост, независимостта и мултиетничността, защитата на конституционния ред и на държавните интереси и живота на всички граждани без оглед на религиозна, етническа и езикова принадлежност, зачитане на основните демократични принципи и върховенство на закона, без да се поставя Македония в подчинено положение”, каза Заев.

По конституция, в срок от 20 дни от деня на връчване на мандата новият мандатоносител трябва да представи в парламента състава на правителството.

В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати. Мнозинството е на коалицията от СДСМ, ДУИ, БЕСА и Алианса на албанците.

- реклама -