Македония

Зоран Заев вижда в марихуаната добър бизнес

Северна Македония ще обмисли легализирането на марихуаната за развлекателни цели през следващата година, заяви премиерът Зоран Заев, като добави, че също така планира да отслаби ограниченията около износа на канабис за медицински цели, предаде АФП.

Малката балканска държава ще започне публични дебати около декриминализирането и след това изцяло легализирането на медицинската дрога през 2021 г., каза Заев.

„Ще се вслушаме в гласа на гражданите и тогава парламентът съответно ще действа“, увери той. „Не е честно някой, който е използвал половин грам естествен канабис за лична употреба, да влезе в затвора, в епоха, в която по цял свят това растение става законно както за медицински, така и за икономически цели„, добави Заев.

Отглеждането на марихуана за медицински цели е законно в Северна Македония от 2016 г., но законът позволява износ само на тинктури, масла и други екстракти.

Заев заяви, че се надява парламентът да одобри законови промени до края на годината, които ще позволят износа на „цветето“ на канабис – което представлява лъвския дял от търсенето на пазара.

Само това „се очаква (да донесе) годишен доход от 250 милиона евро и ще отвори добре платени работни места“, каза Заев.

Списъкът със заболявания, които могат да бъдат лекувани с продукти на основата на канабис, също ще бъде разширен, добави той.

Що се отнася до употребата за развлечение, правителството вероятно ще бъде подложено на строг контрол от опозиционни политици и неправителствени организации, някои от които се притесняват, че свързаните с правителството предприятия могат да доминират на пазара.

През последните месеци се появиха и други проблеми, свързани със сигурността на местата за отглеждане. Повече от два тона марихуана бяха откраднати от двама различни производители, като само няколкостотин килограма бяха заловени близо до столицата Скопие.

Въпреки че канабисът става все по-декриминализиран в Европа, продажбата му за развлекателни цели все още е широко забранена. Въпреки това марихуаната е най-популярният наркотик на континента, като продажбите възлизат на около 11,6 милиарда евро през миналата година, показват оценки на полицейската агенция на ЕС Европол.

- реклама -