Македония

Зоран Заев видя голяма крачка към уреждане на спора с Гърция за името на Македония

Македонският премиер Зоран Заев заяви днес, че е направена голяма крачка към уреждане на спора с Гърция за името на Македония, предаде Франс прес.

Двете неотдавнашни срещи на външните министри на двете страни в Атина и Скопие помогнаха да се създадат приятелски отношения.

„Това не е решение, но беше направена голяма стъпка“, каза премиерът пред журналисти в Скопие.

„Убеден съм, че днес имаме по-големи перспективи за решаване на този чувствителен въпрос – проблемът, който Република Гърция има с нашето конституционно име – благодарение на приятелските отношения”, каза той в отговор на журналистически въпрос.

Най-малкото, изтъкна министър-председателят, няма провокации.

„Изграждаме приятелски отношения. Пример са двете посещения на нашите министри на външните работи. Това не е решение, но се направи една стъпка. Смятам, че чрез посредника в диалога Матю Нимиц, през декември, януари или февруари вече ще имаме нови решения за този проблем”, твърди Заев.

Той добави:

„Нашата позиция остава непроменена. Заедно с опозицията ще се опитаме да разрешим този въпрос, при което заедно ще отидем на референдум, за да чуем окончателното решение на гражданите”.

Заев посочи, че би искал този проблем вече да беше решен. Той добави, че настоящото македонско правителство има куража и може да постигне консенсус.

- реклама -