Зоран Заев Йоханес Хан Македония съседи приоритети

Зоран Заев в Брюксел: Нуждаем се от подкрепата на съседите!

Македонският министър-председател Зоран Заев отбеляза конструктивна размяна на мнения по отношение на перспективите на Македония в ЕС по време на срещата си с европейския комисар по европейска политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Заев отбеляза, че Македония и останалите страни от Балканите са партньори на Съюза и че тяхната подкрепа е нужна повече от когато и да било.

Това  предаде македонската медия А1ON, цитирана от агенция „Фокус“.
„За нас членството в ЕС няма алтернатива и е ключов стратегически приоритет за Македония. Имаме за цел да започнем преговорите за членство, колкото се може най-бързо. Македония е страна кандидат за членство от 2005 г. и все още не е започнала преговори за него. Вярвам, че ще се съгласите с мен, че е крайно време този процес да се придвижи напред“, заяви Заев.

Той добави, че за Македония от първостепенно значение е развитието на добросъседските отношения и че новото правителство вече е започнало да работи за подобряване на отношенията със съседите.
„Развитието на добросъседските отношения е друга важна част от моята програма. Трябват ни добри и силни отношения, сътрудничество с нашите съседи, които ще бъдат базирани на обща уважение. Следователно, първото ми двустранно посещение този месец ще бъде в София, да се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов и да обсъдим как може да засилим сътрудничеството и да изградим мостове за взаимна подкрепа. Също така министърът на външните работи пътува в Атина в сряда, за да отвори нови възможности за по-тясно политическо сътрудничество“, добави Заев.

От своя страна Йоханес Хан отхвърли възможността за начало на преговорите на Македония под името „Бивша югославска република Македония”.

Според него трябва да се търси трайно, а не временно решение. Според Хан, нужен е компромис, „така че всеки да получи по нещо”.

НАТО продължава да подкрепя Македония по пътя й към членство в алианса, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

„Вратите на НАТО остават отворени, продължаваме да подкрепяме Македония по пътя към възможно членство в НАТО в бъдеще”, каза генералният секретар след срещата си в Брюксел със Зоран Заев.

- реклама -