Заев Зоран Заев, България, Македония, диалог,

Зоран Заев: След изборите да решим въпроса с България

„Радвам се, че се е състояла среща на летището в София между българския премиер Бойко Борисов и нашия външен министър Буяр Османи. Приветствам приятелското послание, което получих от Османи, защото ние наистина имаме обща история между двете държави и народи. Това е самата същност на Договора за приятелство и добросъседство между РСМ и България.“ Това заяви македонският премиер Зоран Заев.

Според него целите Балкани искат да бъдат част от ЕС, защото по този начин ще бъдат единни и силни.

„Пожелавам на българския народ да вземе мъдро решение на предстоящите парламентарни избори. Да решат кое е най-добро за тях и веднага след вота да имам среща с българския премиер, за да намерим решение“, каза Заев.

БГНЕС припомня, че днес на летището в София се проведе среща на македонския външен министър с българския премиер Бойко Борисов, който заяви следното: „Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност“.

Премиерът Борисов бе категоричен, че РСМ и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС, затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени. „Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие“, обърна се премиерът Борисов към Буяр Османи.

- реклама -