Зоран Заев, Македония, име, Ципрас

Зоран Заев: С Ципрас имаме съгласие за името на Македония, ще го представим първо в страните си – Видео

Премиерът на Македония Зоран Заев  обяви, че с гръцкия си колега Алексис Ципрас са се разбрали за името на Македония.

Това заяви Заеви с след срещат му с Ципрас, предаде репортер на Flashnews.

Името на държавата обаче ще бъде презентирано и консултирано с властите в двете страни преди да бъде обявено официално.

Надявам се да намерим решение на спора за името преди срещата на Европейския съюз през юни, заяви Заев. Той участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда в София. На нея той имаше разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

„На днешната среща с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за креативни решения, които от македонската страна са представили в последната фаза на преговорите“, заяви Заев. По думите му консултациите ще продължат между двете страни. „От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни“, каза още той.

Той съобщи, че е обсъдил въпроса и с президента на Франция Еманюел Макрон, с и германския канцлер Ангела Меркел. „Те признаха лидерството, което Македония демонстрира и обещаха помощ за засилването на връзките между нас и ЕС“, заяви македонският министър-председател.

Подкрепа също така са обещали и премиерите на Холандия, Швеция и Естония, с които днес Заев е разговарял.

„Тяхното послание съдържаше потвърждение за нашите перспективи… За Македония членството в семейството на ЕС означава икономически растеж, свързаност и равни възможности за младите хора в Македония наравно с техните връстници в ЕС“, каза още македонският премиер

 

- реклама -