Македония

Зоран Заев: Позицията на България е ирационална и вредна за македонците

„Позицията на България за преговорите на Северна Македония с Европейския съюз е изцяло ирационална и вредна за македонците и за целия народ.“ Това каза македонският премиер Зоран Заев в обръщение към съгражданите си, след като заради липса на съгласие от София Скопие не получи зелена светлина за преговори с ЕС на вчерашното заседание на министрите за европейските въпроси.

Заев нарече днес решението Северна Македония да не започне преговори с ЕС безотговорна грешка ден след като кабинетът му коментира действията на България с думите безотговорна геостратегическа грешка и това провокира отговора на българските институции.

„На този ден всички усещаме голямо разочарование. България наложи вето, наруши споразумението за добросъседство и застана на пътя на европейската ни интеграция, за което в много случаи всички държави потвърдиха, че отговаряме на условията. Това не е европейски подход, България не събра сили да се държи европейски. Те направиха жест, който не показва нито приятелство, нито братство. Отношението им е обидно за целия наш народ“, каза Заев и добави, в днешно време не е европейско или демократично да налагаш на някого как да се чувства и как да се изразява.
- реклама -