Заев

Зоран Заев обяви, че ще публикува договора с България

„Договорът за приятелство с Република България представлява нов дух на новото поколение политици, които изграждат мостове, а не събарят. Моето правителство и аз лично искам партньорство и приятелство.“

Това каза македонският премиер Зоран Заев на извънредна пресконференция в Скопие, след като по-рано днес правителството му взе решение да подпише документа за добросъседство с България. Няколко часа по-късно договора бе гласуван и от българския кабинет.

Македонците ще публикуват документа

„Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. Договорът ще бъде публикуван на уеб страницата на правителството и всеки ще може да го прочете и да се запознае с него. Този договор ще тласне двустраните отношения напред. Стокообменът в момента е 500-600 млн евро, защо да не бъде 1 млрд“, каза още Заев.

Премиерът обаче не уточни дали той ще стане публичен преди или след подписването. По думите му документа отговоря на интересите на Македония и македонския народ и е в съзвучие с евроинтеграционната посока на страна.

„България не поставя никакви условия по пътя на Македония към ЕС и НАТО и е готова да ни помага и сподели своя опит по нашия евроатлантически път“, изтъкна още Зоран Заев.

В отговор на въпрос той заяви, че договорът ще бъде подписан на македонския език и на български език съгласно конституциите на двете страни.

„Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недборонамерената пропаганда. Миналото и историята стават основа за бъдещето ни. За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път.

Успехът на този договор е успех на много правителства и политици през последните 10 години. Очаквам опозицията да участва и да подкрепи този договор“, каза още Заев.

- реклама -