Македония избори Заев Пендаровски

Зоран Заев: Македонците нямат вина, че България блокира преговорите за членство в ЕС

Македонците нямат вина за блокадата, която България наложи на страната за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Това каза министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в рамките на отчета за работата на правителството в Скопие през първите 100 дни от мандата му, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.

Заев беше категоричен, че проблемът за намиране на решение в спора с България е сред най-важните задачи на кабинета.

В тази връзка той изрази увереност, че ще бъде постигнат успех. „Нито това правителство, нито страната ни, нито гражданите ни имат и най-малка вина за това положение. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и не можем да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази щета за европейската интеграция ще бъде преодоляна скоро. Правителството няма да позволи блокирането да спре вътрешните реформи, а напротив, ще ускори темпото, оставайки изцяло ангажирано с преговорите с България. Ние знаем, че са възможни решения“, подчерта Заев.

- реклама -