Борисов Заев Груевски

Зоран Заев: Готови сме да подпишем анекс към Договора за добросъседство

Република Северна Македония е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България. Това заяви премиерът Зоран Заев след 25-ият конгрес на Социадемократическия съюз на Македония, съобщи БНР.

Заев уточни, че няма нужда от нов договор между Република Северна Македония и България, сегашният е отличен. Македонският министър-председател разкри и какво би съдържал подобен документ:

„И няма проблем за изява – устна, писмена, декларация или лично, както впрочем и международната дипломация приема, че Република Северна Македония – дългото име на държавата, и Северна Македония – краткото уставно име на държавата, се отнасят за територията на нашата земя – Република Северна Македония и никъде другаде. И че нямаме териториални претенции спрямо някой от съседите, който и да било на света, и същевременно се съгласяваме, че вмешателството във вътрешните работи на съседните страни, включително и на България, винаги е принцип“.

Заев допълни, че е готов да потвърди и готовност за изграждане на Коридор 8 и за засилване на икономическото сътрудничество.

- реклама -