"Зодиак" убиец разследване криптограми писма

„Зодиакът“: Неразкритият сериен убиец от Калифорния

Всеки ден сме свидетели на прояви на съвременния тероризъм.
Питаме се какво ли е в главата на тези чудовища, които отнемат животи с лека ръка. И дали в ДНК-то на съвременните терористи не се крият гени на най-бруталните убийци от последните десетилетия? Това ни провокира в поредица от статии да ви представим някои от най-страховитите екзекутори, скрити зад маската на нормалността.
Представяме ви „Зодиакът“!

Под този псевдоним, още известен като „Убиецът Зодиак“ (Zodiac Killer) се подвизава сериен престъпник, който действа в щата Калифорния, САЩ, в края на 60-те години.

В този период са убити четирима мъже и три жени, на възраст между 16 и 29 години.

Убиецът използва прякора „Зодиак“ в серия писма, адресирани до пресата.

Писмата съдържат четири криптограми, от които само една е окончателно разгадана. Като заподозряни са привлечени 2500 души, но извършителят никога не е официално разкрит.

„Зодиак“ извършил своите убийства в периода от декември 1968 до октомври 1969 г. Според изявленията му броят на жертвите достигна 37, но следователите са потвърдили със сигурност само за седем случая. Петима загинали, двама успели да се спасят. В хода на разследването има множество заподозряни, но убедителни доказателства за съпричастност към убийствата не били представени за нито един от тях.

Страховитата серия от престъпления започва на 20 декември 1969 г.

Дейвид Артър Фарадей и Бети Лу Дженсън били застреляни в колата си в безлюден район, известен като Алея на влюбените. Убиецът бил въоръжен с оръжие 22 калибър.

Шест месеца по-късно, малко след полунощ на 5 юли 1969 г. 22-годишната Дарлийн Елизабет Ферин и 19-годишният Майкъл Рено Маго били простреляни в колата на Ферин, на паркинга на голф игрището Блу Рок Спрингс. Маго оцелява и дава първото описание на загадъчния килър. Той е описан като нисък, около 1,70 м. набит човек.

Нападателят тежал най-малко 90 килограма и има широко лице.

След няколко седмици, на 31 юли 1969 г., „Сан Франциско Екзаминър“, „Сан Франциско Хроникъл“ и „Валехо Таймс-Хералд“ получават писма, в които Зодиак поема отговорност за убийствата във Валехо.

Във всяко писмо е приложена 1/3 част от криптограма, която трите вестника трябвало да публикуват на първа страница до 1 август.Твърденията на автора били подкрепени с достоверни подробности от двете местопрестъпления и той заплашвал, че ще убива още, ако не изпълнят исканията му. Писмата били подписани със зачертан кръг, който очевидно представлявал подписа на Зодиака.

В писмото на убиеца до „Хроникъл“ пише: „В този код е моята идентичност“.

Криптограмата била разшифрована за по-малко от седмица от един гимназиален учител от Норт Салина, Калифорния, и неговата съпруга, но въпреки твърдението шифърът не разкривал идентичността на убиеца.

То е публикувано на 9 август в „Сан Франциско Хроникъл“ и „Валехо Таймс-Херълд“ и гласи следното:

„Обичам да убивам хора, защото е толкова забавно.

По-забавно е от убиването на диви животни в гората, защото човекът е най-опасното животно от всички и ми доставя най-голямо удоволствие.

…Няма да ви издам името си, защото вие ще забавите или спрете събирането на роби за задгробния ми живот.“

Последвали още убийства, писма и криптограми, които и досега не са разшифровани.

В разгара на разследването полицията разполага с 2500 заподозрени.

„Най-популярният“ сред тях е Артър Лей Алън, педофил, който умира на 58-годишна възраст вследствие на влошено здраве. Той бил подложен на изтощителни разпити, включително и с полиграф, били му снети отпечатъци, домът му бил претърсван многократно. Година преди смъртта му, полицията все още го разследвала, въпреки протестите му, че е невинен. След смъртта му следователите се сдобиват с мозъчна тъкан от Алън за ДНК анализ. Технологията по онова време не успява да докаже каквото и да било.

През 2004 година полицията в Сан Франциско прекрати разследването на това дело, но отново го възобнови в началото на 2007 г. Делото остава отворено в град Валиехо, окръзи Напа и Солано.

„Той е нашият Джак Изкормвача. Минаха 50 години и всичко, което имаме, са две скици на бял мъж с очила? Много разочароващо“, заяви следователят от полицията на Сан Франциско Джарико Пиеручи, който се занимава със случая до пенсионирането си преди няколко години.

Историята е пресъздадена във филма на Дейвид Финчър „Зодиак“ от 2007 година.

 

- реклама -