Дали

Знаменитите мустаци на Салвадор Дали са непокътнати 28 години след смъртта му

Тленните останки на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, ексхумирани по нареждане на мадридски съд, са много добре запазени благодарения на балсамиране, а прочутите мустаци на артиста са съхранили формата си. Toва заяви генералният директор на фонда „Гала-Салвадор Дали” Луис Пенюелас.

Миналата нощ в театъра-музей на Салвадор Дали в каталунския град Фигерас беше извършена ексхумация на тялото на починалия преди 28 години Дали.

През юни съд одобри искането на родената през 1959 гадателка Пилар Абел Мартинес, която твърди, че е дъщеря на художника

Салвадор Дали ексхумация ДНК проби бащинство

Съдът реши, че единственият начин да се установи наличие на бащинство е ДНК-анализ. За да бъде извършена ексхумацията, беше вдигната масивната половинтонна плоча на пода в музея, под който е погребан Дали.

Анализът на взетите от тялото проби ще бъде направен в мадридския институт по токсикология. На ексхумацията присъстваха няколко съдебни медици, директорът на музея, кметът на Фигерас, представители на културния отдел в кметството, адвокатът на фонда и служители на реда. Процедурата завърши в 0.40 ч. след полунощ.

Взети са проби от две големи кости, от косата и ноктите

След анализа тленните останки на худжоника ще бъдат върнати в ковчега.

„Тялото на Дали е балсамирано, т.е. мумифицирано. Затова и знаменитите мустаци са запазили формата си. Това беше много емоционален момент”, каза Пенюелас на пресконференция.

Резултатите от ДНК-анализа ще станат известни в началото на септември.

- реклама -