Знаете ли че има зимен Бял дом? Вижте лукса на частната резиденция на семейство Тръмп

Този уикенд семейство Тръмп си почива в Мар а Лаго, щата Флорида. Това е частната президентска резиденция, в която той понякога води преговори с чуждестранни лидери. Тя се отличава с разкоша си.

Преди да бъде купена от президента на САЩ, тази луксозна резиденция в Уест Палм Бийч (югоизточната част на Флорида), построена с пищността и великолепието на 20-те години на миналия век, е била собственост на богатата наследница Марджъри Мериуедър Поуст.

Имотът от около 7 хектара на брега на морето е построен в стил, още по-бляскав от златните години на джаза.

Един любопитен факт дава представа за екстравагантността на комплекса: целият запас от златен варак в страната бил използван по онова време за украсата на един от салоните му.

Основната къща с площ от 5170 кв. м, в която има 118 стаи, 58 спални и 33 бани, е била завършена през 1927 г.

Марджъри Мериуедър Поуст имала големи амбиции за тази си архитектурна рожба. Съгласно нейното завещание след смъртта ѝ през 1973 г. имението било предоставено на държавата, за да се използва като лятна президентска резиденция.

Американското правителството обаче бързо било отрезвено от разходите по поддръжката му, възлизащи на един милион долара. Местонахождението на имота – недалеч от международното летище в Палм Бийч – окончателно зачеркнало този вариант.

Резиденцията и палмовите ѝ дървета станали собственост на фондация „Поуст“, която го обявила за продажба.

Централна роля

Интерес към него веднага проявил Доналд Тръмп – баснословно богатият жилищен предприемач. Първата му оферта от 28 милиона долара обаче била отхвърлена. Благодарение на срива на пазарите милиардерът през 1985 г. накрая купува имението с цялото му обзавеждане за „скромните“ 10 милиона долара.

Магнатът възстановява конструкцията на сградата, превръща я в частен клуб и се заема да я разшири.

На плажа се появява клуб, а също тенис кортове и бална зала, в която са вложени около 7 милиона долара, с още повече позлата.

Игрището за голф, особено високо ценено, е разположено във вътрешността на имението.

След избирането на Доналд Тръмп за президента на САЩ Мар а Лаго играе дотолкова централна роля в американската политика, че Тръмп го превърна в „зимния си Бял дом“.

От началото на управлението си най-могъщият човек на планетата прекара там много уикенди. Това му навлече и критики – главно, че ръководи държавните дела не от традиционната президентска резиденция – Белия дом.

- реклама -